Folia BOPP

folia-bopp

BOPP to jedna z najbardziej popularnych i najczęściej używanych folii w przemyśle opakowaniowym. Polipropylen charakteryzuje się doskonałymi właściwościami, dzięki którym można tworzyć opakowania foliowe najwyższej jakości. Opakowania z takiej folii znajdują swoje zastosowanie zwłaszcza tam, gdzie potrzebne jest “okienko”, tj. chcemy aby było widać co mieści się w opakowaniu.

Folia BOPP oferowana jest w grubościach od 15 do 40 mikron. Nasze folie mają szerokość od 15 do 200 centymetrów Jest to folia idealna do druku i laminacji. Laminat BOPP 20 + 20 jest jednym z najczęściej występujących rodzajów folii na półkach sklepowych. Makarony, paluszki, żelki i wiele innych produktów spożywczych ma właśnie takie opakowanie – niska cena i wysoka jakość gwarantowane

Właściwości folii BOPP: 

  • folie transparentne - dwuosiowo orientowane, dwustronnie zgrzewalne, jedno- lub dwustronnie przygotowane do druku, o grubości od 15 do 50 mikrometrów, odporne na tłuszcze, oleje, rozpuszczalniki organiczne i kwasy; wykorzystywane przede wszystkim jako monofolie lub części składowe laminatów do pakowania wyrobów spożywczych (wyrobów cukierniczych, makaronów, herbaty, suszonych owoców i warzyw), jak również wyrobów tytoniowych i kosmetyków;

  • folie perlistobiałe – dwuosiowo orientowane, jedno- lub dwustronnie zgrzewalne, jedno- lub dwustronnie przygotowane do druku, o grubości od 28 do 60 mikrometrów, najczęściej stosowane do pakowania lodów, kosmetyków oraz wyrobów cukierniczych, w tym głównie czekoladowych i ciast, ze względu na dużą wytrzymałość mechaniczną, małą przepuszczalność pary wodnej, dużą odporność na niskie temperatury, odporność na tłuszcze, oleje i kwasy oraz wysoką wydajność dzięki niskiemu ciężarowi właściwemu;

  • folie metalizowane – dwuosiowo orientowane, termozgrzewalne, o grubości od 15 do 35 mikrometrów, najczęściej używane jako składniki laminatu z foliami polipropylenowymi transparentnymi lub polietylenem (PE), sporadycznie jako monofonie, stosowane głównie przez producentów zakąsek typu snack (chipsy) oraz producentów lodów, wafli, batonów itp; coraz częściej folia metalizowana (jako laminat z PE) zastępuje folię aluminiową stosowaną jako materiał przykrywkowy dla produktów pakowanych w termoformowalne pojemniki (jogurty, dżemy, miód itp.) są one stosowane głównie do pakowania produktów wymagających zwiększonego lub wysokiego zabezpieczenia przed światłem i tlenem.

  • folie „kwiatowe” – dwuosiowo orientowane, niezgrzewalne, jednostronnie przygotowane do druku, o grubości od 25 do 40 mikrometrów; są odmianą folii transparentnej z dwustronną warstwą wysokiego połysku, najczęściej stosowane do pakowania kwiatów lub wykonywania torebek, np. na pocztówki, biżuterię itp.